idea
caution
2022 / syyskuu

Start with Why - Kysy ensin miksi

Harva on onnistunut elämään yritysmaailmassa 2010-luvun törmäämättä Simon Sinekin Start with Why TED-puheeseen tai kirjaan. Sinekin mukaan kaikkia pitkään menestyviä yrityksiä, kansanliikkeitä ja ihmisiä ajaa vahva “Miksi”. Vasta toissijaisia ovat Miten ja Mitä, ja ne voivat myös muuttua ajan myötä, vaikka perustarkoitus Miksi pysyy. Niin organisaation olemassaolon tarkoitus kuin johtaminenkin pitää lähteä Miksi-kysymyksestä, ja sen pitää välittyä yhtä vahvasti myös asiakkaille tai muille stakeholdereille.

Malli kiteytyy “kultaiseen kehään”, jossa Miksi on kaiken ytimessä, sen ympärille muodostuu Miten ja uloimmalle kehälle Mitä.

Start with Why - Kysy ensin miksi

Kuten kaikki yksinkertaistukset, tämäkin pitää ottaa hyppysellisellä suolaa. Vahva merkityksellisyys ei ole tae menestyksestä, ja moni yritys tai ihminen menestyy hyvin kyseenalaisillakin motiiveilla ja olemassaolon tarkoituksilla.

Mutta, kuten kaikki yksinkertaistukset, Start with Why on työkalu ja sellaisena erinomainen.

Itselleni tämän kaltaiset mallit ovat aina parhaimmillaan reflektointi- ja fasilitointityökaluina niin itselle kuin asiakkaiden kanssa. Miksi-Miten-Mitä -jako johdattaa parhaimmillaan keskustelun yrityksen (tai yksilön) missiosta ja visiosta normaalia syvemmälle. Erityisen herkullista keskustelua saattaa syntyä, jos reflektointia voi käydä yrittäjän kanssa sekä hänen henkilökohtaisesta että yrityksen näkökulmasta.

Copyright Mäkinen Management Oy

Interested in the technologies running this site? Check out the Tech page.
Build: 2024-05-08::06:09:36